marți, 19 octombrie 2010

Motiune de cenzura.Si apoi?

In sfarsit, Opozitia a reusit sa depuna motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc intitulata "Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara" si care ar urma sa fie dezbatuta si votata pe 27 octombrie. 
Ce sanse are ea sa treaca e deocamdata greu de spus, daca lasam la o parte dansurile razboinice de incurajare ale ambelor tabere. Pe de-o parte,PSD pretinde ca ar fi racolat deja suficient de multi deputati si senatori PD-L incat sa o treaca fara probleme. De partea cealalta, Mircea Toader si Adriean Videanu se arata extrem de relaxati si siguri pe ei. In mod evident, una dintre tabere blufeaza.

La degringolada care domneste acum in PD-L e foarte posibil sa apara dezertari, dar munca de convingere nu e usoara. Parlamentarii PD-L stiu foarte bine ca, dupa o eventuala schimbare a puterii, sansele lor de a mai avea acces la resurse sunt foarte mici. La fel, cele de a fi realesi.

Sigur, li se promite acum marea cu sarea, de la bani la pastrarea colegiului, dar politicienii cu oarecare experienta stiu ca, odata momentul trecut, prioritate vor avea pe termen lung, intotdeauna, vechii membri de partid in fata dezertorilor. Cu alte cuvinte, vrabia din mana lui Emil Boc ar tebui sa fie si pentru democrat-liberali mai sigura decat cioara de pe gardul PSD.

La randul sau, conducerea PD-L pare a pregati o strategie, dupa cum lasa sa se inteleaga Gheorghe Flutur: "Luam toate masurile ca Guvernul sa fie sustinut". Iar cea mai simpla masura posibila este ca PD-L sa nu participe la vot. Fuga e rusinoasa, insa uneori e sanatoasa si in politica romaneasca nu se poarta nici onoarea, nici curajul.

Dar sa zicem ca totusi motiunea va trece, iar Guvernul Boc va fi daramat. Si dupa aceea? Exista vreun proiect comun al Opozitiei, exista vreun premier agreat de PSD si PNL? "Sa daramam Guvernul Boc si dupa aceea vom vedea", spune Victor Ponta. Serioasa abordare, nimic de zis.

vor cu adevarat PSD si PNL sa preia guvernarea?

Intrebarea e de fapt alta: vor cu adevarat PSD si PNL sa preia guvernarea? Ma indoiesc sincer. Urmeaza o iarna dura, renuntarea la masurile de austeritate este, practic, imposibila, iar resursele bugetului sunt atat de putine incat nici nu prea mai e mare lucru de muls. Care sa fie asadar avantajele? In schimb, dezvantajele sunt certe, iar cel mai mare este erodarea electorala.

PSD are in acest moment 35% in sondajele de opinie si nu a facut un secret din faptul ca trage la peste 40%, astfel incat sa-si poate permite o viitoare guvernare pe cont propriu sau pe-aproape, cu un partener dominat copios. Dar guvernarea de criza din urmatoarele luni nu va face decat sa-i indeparteze de acest obiectiv.

Pentru PNL obiectivele sunt mai modeste, insa erodarea ar fi si ea semnificativa in combinatia cu PSD care de-abia a lansat un program de un stangism primitiv, un PSD condus de facto de un comunist batran care uraste sincer proprietatea, cota unica si ofera tarii luminosul model chinezesc. Nu cred ca electoratul liberal poate inghiti asa ceva, indiferent cate resentimente ar avea fata de Traian Basescu si PD-L.

PNL si PSD nu au reusit sa cada la pace nici macar in privinta unui premier comun asa cum era Klaus Iohannis in toamna trecuta. Daca PNL accepta premier PSD va fi mancat pe paine, pentru PSD concesia unui premier liberal este de neconceput, iar independentii nu cresc chiar in copaci.

Mai degraba, cele doua partide ar fi avantajate de un exercitiu electoral in care ele sa rastoarne eroic Cabinetul Boc, iar actuala majoritate sa se mobilizeze pentru un nou premier al unui nou guvern PD-L+UDMR+UNPR+minoritati. Ele sa faca nitica agitatie in jurul lui Traian Basescu pe care sa-l ameninte cu suspendarea, dupa care sa-si reia convenabila pozitie a Opozitiei la vreme de criza.

Amenintarea aceasta cu suspendarea e ridicola, caci potrivit Constitutiei presedintele are dreptul sa desemneze premierul, iar Parlamentul are dreptul sa-l respinga. Dar daca-l repinge de trei ori se ajunge la anticipate, ceea ce PSD si PNL ar trebui, nu-i asa, sa-si doreasca. Sau nu? As vrea sa vad si eu parlamentarul dispus sa renunte de buna voie la jumatate din mandat si gata sa se angajeze in campanie la vreme de criza. Cred ca cei mai multi ar prefera mai degraba sa voteze si Cabinetul Monica Macovei.

Exista aici o mare necunoscuta. Traian Basescu avertiza cu cateva luni in urma PSD si PNL sa aiba grija ce-si doresc ca s-ar putea sa li se indeplineasca. Si daca dupa un eventual succes al motiunii le va cere sa propuna un premier si sa se instaleze la Palatul Victoria?

Nu e varianta cea mai probabila, dar nici una cu totul de neglijat cat timp intrarea PD-L in Opozitie este singura sansa a acestui partid de a se mai redresa cat de cat si de a se ocupa de niste clarificari interne esentiale, dar si singura sansa de a opri ascensiunea PSD. Nu stiu daca cele doua partide s-au gandit foarte serios la aceasta ipoteza si nu stiu daca sunt pregatite pentru ea. Insa, avand in vedere impredictibilitatea lui Traian Basescu, ar fi foarte bine sa o faca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu