vineri, 29 octombrie 2010

Mircea Sandu anchetat de Dna, banuit ca ar fi luat mita pentru voturile Euro 2012

Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu şi fac "verificări" în legătură cu posibile fapte de corupţie în urma cărora "anumiţi membri ai Comitetului Executiv al UEFA" ar fi favorizat două ţări în detrimentul alteia în contextul acordării dreptului de a organiza CE de fotbal din 2012.
Într-un comunicat de vineri, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că procurorii "s-au sesizat din oficiu" în acest caz, după ce în presa internaţională au apărut informaţii preluate apoi şi mass-media românească.
"Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu şi efectuează verificări privind presupuse fapte de corupţie în urma cărora anumiţi membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la organizarea Campionatului european de fotbal din anul 2012, două ţări în detrimentul altei ţări", se arată în comunicatul de vineri al DNA.
Singurul reprezentant al României în Comitetul Executiv al UEFA este preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu.
Presupusul caz de corupţie privind atribuirea organizării Campionatului European de fotbal Ucrainei şi Poloniei a apărut după ce Spyros Marangos, fost trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal, a acuzat în presa internaţională că patru membri ai Comitetului Exccutiv al UEFA ar fi fost mituiţi înaintea votului din aprilie 2007.
Marangos, care nu a precizat niciun nume, a susţinut, într-un interviu publicat joi de cotidianul italian Gazzetta dello Sport, că dintre cei opt membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat în favoarea Ucrainei şi Poloniei, patru au fost mituiţi, el spunând că deţine probe clare în acest sens, în timp ce alţi trei au votat corect. Un al optulea membru este bănuit de corupţie, dar nu există probe în acest sens.
Spyros Marangos a declarat că un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia şi Ucraina în schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alţi trei au primit câte două milioane de euro pentru voturile lor.
Gazzetta dello Sport a întocmit o hartă a distribuţiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărţi, Anglia, Franţa şi Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia să găzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru şi Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şi Germania (cu roşu) au votat una pentru Italia şi cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuţia exactă a votului. Votul pentru desemnarea organizatoarei Euro-2012 a fost secret.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu