luni, 18 octombrie 2010

” Dupa Revolutia din 1989, iata ca avem Rascoala din 2010″

Avem un presedinte si un Guvern care se ascund de popor. Pentru ca le e frica de romani, ei au inceput, in aceeasi masura, sa-l urasca.
Avem un presedinte si un Guvern carora politistii si vamesii, pusi sa apere legea, le striga “Hotii”. Cu alte cuvinte, ca si armata in decembrie 1989, ei au intors armele: nu mai apara statul de eventualele agresiuni ale cetatenilor, ci se situeaza alaturi de cetateni in apararea lor de agresiunile statului si ale reprezentantilor sai.
S-au spus multe in ultimele zile despre greva spontana de la Ministerul Finantelor. Ca salariile erau premeditat lasate mai mici, ca sa fie compensate cu stimulente. Ca stimulentele erau prea mari. Ca atunci cand puteau sa introduca stimulentele in salariu, salariatii de la Finante n-au facut-o , ca sa beneficeze, in continuare, de un system care sa-I favorizeze. Ca, vorba presedintelui, la Ministerul Finantelor s-a spart “o buba clientelara (!). Ca nu se tinea seama de performante. Etc.etc. Ca de obicei, tot felul de ocari pe care guvernantii le arunca in obrazul celor pe care nevoia ii scoate din rabdari, ca sunt medici, profesori, politisti, ori lucratori de la finante.
Chestiunea de fond nu tine de raspunsul la vreuna din observatiile de mai sus. Poate ca unele sunt indreptatite. Ca unul care am condus Ministerul Finantelor, pot sa va spun ca am socotit ca trebuie sa apar drepturile acestor oameni, mi se parea firesc sa fie asa, si i-am respectat pe cei care isi faceau datoria. Cresterea spectaculoasa a veniturilor bugetare in perioada aceea a fost o dovada ca breasla lucratorilor din Finante a meritat aprecierea de atunci si nu merita sudalmile de astazi.
Tema de fond, cum spuneam, e alta. Lipsa de consideratie si nepasarea fata de romani, asta e problema. Daca stimulentele nu mai puteau fi platite la nivelul de pana acum ori daca sistemul trebuia inlocuit, se putea gasi o solutie. Sa tai, in acelasi timp, salariile cu 25%, sa cresti TVA cu 5%, sa tai stimulentele, reducand, in termeni reali, veniturile acestor oameni la un sfert din ce era cu cateva luni inainte, nu e reforma, ci barbarie.
Presedintele si Guvernul sau considera poporul roman ca o multime de chipuri fara trasaturi, doar contururi de carton lipsite de nazuinte si de sensibilitate. Singura virtute a romanilor, in ochii guvernantilor, ar fi supunerea, fara sa icneasca, la toate buimacelile si stangaciile lor. Ori asa ceva nu se poate. Noi nu putem fi tratati ca magarul lui Buridan. Nici macar el n-a putut pana la capat, si-a dat duhul tocmai cand stapanul sau il invatase sa traiasca fara sa manance.
Din pacea sociala pe care Romania o avusese cu ani inainte, opinia publica a trecut intr-o stare de neliniste care, in ultima vreme, a degenerat in dezordine sociala. Avem de-a face cu un popor care se rascoala. Nu cu furci si topoare, ci aruncand in guvernanti cu ghemotoace de hartie, cu sticle de plastic, cu oua, cu caschete fara insemne, nascand un folclor patimas al mitingurilor, adunandu-se pe strazi, prin piete, prin birouri, facand, cei mai inversunati, greva foamei.
Nu vrem sa asmutim pe nimeni la rascoala, tot asa cum nu avem nevoie de un Guvern care se ascunde si se apara de romani, ocarandu-i in fel si chip. Cu fiecare zi care trece, nemultumirea se inteteste. Ca si inversunarea celor care guverneaza de a se razbuna pe  tot ce le iese in cale. Nu poate sa iasa nimic bun din asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu